Jak cvičení ovlivňuje mozek?

0
Rate this post

Fyzické cvičení má kromě zlepšení kondice a vzhledu také velký vliv na zdraví, zejména na práci našeho mozku. Četné vědecké studie a praxe ukazují, že fyzická aktivita zlepšuje myšlenkové procesy, zlepšuje duševní zdraví a rozvíjí hipokampus zodpovědný za kognitivní schopnosti. Aby tělesný trénink plně splnil svůj zdraví prospěšný úkol, musíte umět cvičit a my vám s tím pomůžeme.

Ovlivňuje cvičení mozek?

Samozřejmě. Ale pokud to děláte správně. Pokud se neustále přetěžujete, cvičíte technicky špatně, nedbáte na regeneraci – pozitivní účinky cvičení si nemusíte všimnout. Pak máte hodně co ztratit.

Vědci z Oregon Health & Scence University (OHSU) zjistili, že i krátký, ale intenzivní trénink podporuje spojení mezi neurony v hipokampu, což je oblast mozku související s učením (zejména s rychlostí, jakou se učíme nové věci) a pamětí. . Nebyla to však jediná studie.

Jedna z nejznámějších studií zkoumajících vztah mezi prací mozku a cvičením je ta, kterou provedli vědci z Oregon Health & Scence University. Vědci provedli test na myších – do kotoučů dočasně umístili hlodavce s homepage méně aktivním životním stylem. Studie zjistila, že i krátké, ale intenzivní cvičení u myší podporuje růst synapsí v hipokampu.

Během studie vědci analyzovali aktivitu genů během cvičení. Jejich pozornost byla primárně zaměřena na gen Mtss1L. V předchozích studiích mozku byl tento gen orgánem notoricky přehlížen. Jeho úkolem je kódovat protein, který je zodpovědný za elasticitu buněčných stěn.

Při aktivaci fyzickou aktivitou zvyšuje růst dendritických trnů, tedy výběžků, které pokrývají dendrity určitých neuronů (místa, kde se tyto mozkové synapse tvoří).

Dvakrát týdně provádějte ukázkový trénink pro zlepšení práce mozku. Některá cvičení můžete pojmout i jako přestávku v práci. Nedělejte příliš dlouhé přestávky mezi cviky a nepřekračujte maximální počet tří okruhů při progresi.

Cvičení a výhody pro mozek

Pomáhají bojovat proti depresi

Výzkumy ukazují, že pravidelné cvičení různé intenzity, jako je běh, silový trénink a jóga, ovlivňuje produkci určitých neurotransmiterů v mozku, které jsou zodpovědné za naši pohodu.

Mnoho lékařů proto radí lidem s depresemi cvičit a cvičit venku. Pohybová terapie spolu s klasickou léčbou deprese přináší rychlejší a lepší výsledky.

Snižují úzkost a úzkost

Pravidelné fyzické cvičení obnovuje stabilitu endokrinního systému, ale jediný trénink na nás může mít terapeutický účinek. Fyzická aktivita zvyšuje produkci serotoninu a dopaminu, které nám dávají pocit štěstí, vnitřního klidu a pohody.

Zlepšují paměť a procesy myšlení

Může za to především zlepšení krevního oběhu, které je účinné i při zlepšení práce mozku. Rychlejší krevní oběh zase umožňuje dopravit do buněk v našem těle správné množství kyslíku. Okysličený mozek pracuje mnohem efektivněji, je koncentrovanější, bystřejší a jeho reakční doba je mnohem rychlejší.