Co to znamená být fyzicky zdatný?

Rate this post

Udržování dobré fyzické kondice je důležité. Určit, o čem fitness je, však může být obtížné.

Odborníci definují fyzickou zdatnost jako „schopnost jedince vykonávat každodenní aktivity s optimálním výkonem, vytrvalostí a silou při zvládání nemocí, únavy a stresu a snižování sedavého chování“.

Tento popis přesahuje schopnost rychle běhat nebo zvedat těžká břemena. I když jsou důležité, týkají se pouze jednotlivých oblastí fyzické zdatnosti.

Tento článek podrobně popisuje pět hlavních složek fyzické zdatnosti

Být fyzicky fit závisí na tom, jak dobře člověk vykonává každou ze složek zdraví.

Pokud jde o fyzickou zdatnost, jsou to tyto složky:

  • oběhová a respirační účinnost
  • svalová síla
  • svalovou vytrvalost
  • složení těla
  • flexibilita

Na každou z těchto složek se podíváme jednotlivě v následujících kapitolách.
Oběhová a dýchací kapacita

Kardiorespirační vytrvalost udává, jak dobře může tělo dodávat palivo během fyzické aktivity prostřednictvím oběhového a homepage dýchacího systému těla.

Činnosti, které pomáhají zlepšit kardiorespirační vytrvalost, jsou ty, které způsobují zvýšení srdeční frekvence na delší dobu.

Mezi tyto činnosti patří:

  • plavání
  • svižná chůze
  • běhání
  • cyklistika

Lidé, kteří tyto aktivity provozují pravidelně, mají větší pravděpodobnost, že budou fyzicky zdatní pro kardiorespirační vytrvalost. S těmito aktivitami je důležité začínat pozvolna a postupem času postupně zvyšovat jejich intenzitu.

Cvičení zvyšuje kardiorespirační vytrvalost mnoha způsoby. Například srdeční sval zesílí a může pumpovat více krve na tep.

Zároveň ve svalové tkáni rostou extra malé tepny, takže mohou v případě potřeby účinněji dodávat krev do pracujících svalů.

Jak se změní zdraví srdce cvičením?

Kondice srdce se po vytrvalém tréninku mění a zlepšuje. Nedávné výzkumy však naznačují, že různé typy činnosti mění srdce jemně odlišným způsobem.

Všechny druhy cvičení zvyšují celkovou velikost srdce, ale existují značné rozdíly mezi vytrvalostními sportovci, jako jsou veslaři, a silovými sportovci, jako jsou fotbalisté.

Srdce vytrvalostních sportovců vykazuje rozšířenou levou a pravou komoru, zatímco srdce silových sportovců vykazuje zesílení srdeční stěny, zejména levé komory.
Jak se změní zdraví plic cvičením?

I když srdce časem zesílí, dýchací systém se nepřizpůsobí ve stejné míře. Velikost plic se nemění, ale plíce využívají kyslík efektivněji.