Vliv na imunitu a duševní zdraví

0
Rate this post

Po mnoho let byl pozorován vztah mezi intenzitou tréninku a stavem imunity cvičících lidí. Z pozorování lékařů vyplývá, že mírná fyzická námaha má obecně pozitivní vliv na imunitní systém, a tím i na úroveň obranyschopnosti organismu, poznamenává MUDr. Monika Kuczma, PhD.

Fyzická aktivita má navíc pozitivní vliv na duševní zdraví a budování mezilidských vztahů

– Hnutí odpovídá za utváření mezilidských vztahů – sociální integrace, rodinné vazby, sociální uspořádání v rekreačních skupinách. Rozvíjí neobjevené motorické a umělecké dovednosti, zlepšuje náladu a sebevědomí. A každý sportovec, i amatér, ví, jak velký vliv to má na formování postavy, stimulaci rozvoje a probouzení zájmů – dodává MUDr. Monika Kuczma, PhD.

Pravidelné cvičení zlepšuje náladu, dodává optimismus a ovlivňuje celkový psychický stav cvičícího člověka.

fyzicka-aktivita-ma-navic-pozitivni-vliv-na-dusevni-zdravi-a-budovani-mezilidskych-vztahu– Pokud jde o vztah mezi fyzickou aktivitou a psychikou, naprostá většina studií uvádí zlepšení našeho psychického stavu se zavedením různých forem aktivity do našeho života. Lékařský týdeník vydaný ve Velké Británii „Lancet“ cituje studii o skupině více než 1,2 milionu lidí, kteří deklarovali depresi. Ukázalo se, že u fyzicky aktivních lidí byla pohoda určována asi z 20 procent. lepší než u neaktivních lidí.

V této studii bylo také uvedeno, že nejlepší účinek měly aktivity třikrát až pětkrát týdně po dobu 30-60 minut. Výzkum samozřejmě stále probíhá a nelze jej považovat za samozřejmost, ale tak rozsáhlou studii nelze ignorovat. Z mého subjektivního pohledu a zkušeností z tréninku se svými žáky po homepage dobu osmi let rozhodně pozoruji zlepšení pohody, pozitivního přístupu k životu a sebevědomí u lidí, kteří se mnou trénují dlouhodobě a nebyli dříve velmi aktivní – zdůrazňuje Marek Dembek.

Individuálně upravená fyzická aktivita

Na postavu má navíc velký vliv aktivita. Při rozhodování o cvičení je třeba pamatovat na to, že by se mělo vybírat podle individuálních potřeb a možností cvičící osoby.

– Je však potřeba dbát na to, na jaké úrovni tréninku se nacházíme, jaké máme cíle a podle toho volit tréninkový systém a plán.

Pak můžeme očekávat, že pravidelné cvičení bude naše tělo stimulovat k fungování.

I přes snahu a únavu v danou chvíli později pocítíme velký příval energie. Metabolismus zvýší svůj obrat a my budeme moci během dne v pohodě plnit více povinností. Matematicky se to zdá nereálné a jedno vylučuje druhé, ale lidé, kteří jsou neustále fyzicky aktivní, mi asi dají za pravdu, že to tak je a že by se pohybu nevzdali za jinými požitky – dodává Igor Janík.