Doporučení WHO pro dospělé s chronickými nemocemi

0
Rate this post

Cvičení může mít zdravotní přínos pro dospělé a starší lidi s chronickými nemocemi. Jako jsou: rakovina, hypertenze, kardiovaskulární onemocnění, diabetes 2. typu, HIV. Doporučení pro frekvenci a délku pohybové aktivity pro dospělé a starší lidi s nemocemi se neliší od doporučení pro zdravé lidi. Je však třeba poznamenat dva aspekty.

V rámci týdenní pohybové aktivity by senioři s chronickým onemocněním měli provádět nejrůznější cvičení. To zajistí zapojení různých svalových skupin a zlepší vytrvalost.
Pokud neexistují žádné kontraindikace, mohou dospělí a starší lidé s chronickými onemocněními zvýšit svou týdenní fyzickou aktivitu.

Doporučení WHO pro zdravotně postižené

Existuje mnoho zdokumentovaných zdravotních přínosů fyzické aktivity u dětí a dospívajících s postižením. Mimo jiné zlepšení kognitivních funkcí u lidí s nemocemi a poruchami. Například porucha pozornosti / hyperaktivita (ADHD). Pohybová aktivita může zlepšit fyzickou kondici u dětí s mentálním postižením.

doporuceni-who-pro-zdravotne-postizeneIntenzita a časová doporučení se neliší od doporučení pro děti a dospívající bez postižení. Postižené děti by navíc měly klást ještě větší důraz na rehabilitaci a cvičení ke zlepšení svého zdraví. Je zásadní, aby byly v homepage péči lékaře nebo specialisty. Tato skupina vyžaduje vhodnou terapii a kontrolu lékařských služeb.

Existuje mnoho zpráv o přínosech fyzické aktivity u dospělých s postižením

Mimo jiné zlepšení fyzické, psychické a sociální zdatnosti. Zlepšení funkce chůze, svalové síly a funkce horních končetin. Bylo také zdokumentováno celkové zlepšení kvality života. Dospělým se zdravotním postižením se doporučuje cvičit alespoň 150–300 minut středně intenzivního aerobního cvičení týdně. Cvičení vysoké intenzity by mělo trvat alespoň 75–150 minut. Kromě toho by měli provádět činnosti na posílení svalů. Všechny hlavní svalové skupiny by měly být zapojeny 2 nebo více dní v týdnu.

V rámci pohybové aktivity by se starší lidé s postižením měli 3 a více dní v týdnu věnovat nejrůznějším aktivitám. Osoby se zdravotním postižením mohou potřebovat konzultaci s lékařem nebo jiným specialistou. Pomůže určit typ a množství aktivity, které jsou pro ně vhodné.