Fyzická příprava

Rate this post

V MIRAI provádíme tréninky fyzické přípravy na základě nejnovějších poznatků a vybavení. Uděláme vše pro to, aby motivace k dosažení úspěchu nechyběla!

Co je kondice a fyzická příprava? »
Na čem závisí fyzická zdatnost? »
co je školení? »
Síla a vytrvalost »
Flexibilita »
Kapacita »
Co je třeba vzít v úvahu při plánování tréninkového procesu? »
Kdy byste měli myslet na trénink fyzické přípravy? »
Existují nějaké kontraindikace tréninku? »
Jak začít? »

Co je kondice a fyzická příprava?

Fyzickou zdatnost lze stručně definovat jako schopnost nervosvalového systému plnit specifické úkoly – a to se může týkat všech pohybových úkolů: od chůze, přes rekreační sporty, až po výstup na Mount Everest nebo vítězství na grandslamovém turnaji v tenise.

Fyzická zdatnost je velmi široký pojem. V obecném, pro zdraví prospěšném smyslu, vhodná míra fyzické aktivity pomůže snížit riziko mnoha onemocnění. Pro pacienta po operaci kolene může dosažení kondice znamenat homepage návrat k možnosti zatěžovat nohu do takové míry, která umožňuje chůzi nebo rekreační běhání. U profesionála to bude úzce souviset s požadavky jeho disciplíny a maximalizací určitých parametrů při minimalizaci rizika zranění z přetížení.

Fyzická zdatnost po stránce zdravotní a sportovní nejdou vždy ruku v ruce, i když obojí je žádoucí. Pokud je úspěch v soutěžním sportu prvořadý, měl by být kladen důraz na motorický výkon.

Prozdravotní trénink má jiné cíle a tím i jinou strukturu (nižší objem, intenzita a větší pohyblivost).

Fyzická příprava je tedy cestou k dosažení požadované fyzické zdatnosti, která může být u každého jiná.

Na čem závisí fyzická zdatnost?

Základními kondičními parametry určujícími úroveň fyzické přípravy jsou svalová síla a vytrvalost, rychlost a kardiorespirační výkonnost. Úroveň těchto vlastností je značně ovlivněna genetikou (např. proporce rychlých a pomalých záškubů vláken, přirozená predispozice k rozvoji síly nebo vytrvalosti). Člověk, který zdědí „přirozenou rychlost“, ji bude mít vždy.

Druhým faktorem, na který máme vliv – na rozdíl od genetiky – je trénink.
co je školení?

Trénink je proces, při kterém interagujeme s nervovým systémem pomocí vhodně zvolených podnětů. V reakci na pravidelně se opakující podněty (motorické úkoly) spouští nervový systém adaptační proces. Adaptace je změna přizpůsobená podmínkám, ve kterých organismus funguje. Například: v reakci na pravidelný a dostatečně intenzivní silový trénink začne centrální nervový systém zvyšovat svalovou hmotu. Základní parametry, které formujeme prakticky v každém programu fyzické přípravy, jsou síla, vytrvalost, flexibilita a vytrvalost.