Vliv fyzické aktivity na mysl a tělo

Rate this post

Kdysi byla v pozadí, dnes je považována za základní, nedílnou součást zdravé výživy a životního stylu. Důvodů, proč po něm saháme, jsou desítky. Někteří z nás mít krásné tělo tolik vytvořené naší kulturou; někteří, aby se zbavili stresu všedního dne, jiní, aby pro sebe něco udělali. Už víte, o čem mluvím? Ano, řeč je o fyzické aktivitě. V tomto článku se dozvíte, jaké výhody přináší pro tělo i mysl a proč se bez něj jen těžko mluví o plném zdraví včetně naší psychiky. Descartes a jeho dualismus jsou dávno pryč a už dávno se ví, že naše tělo a duše nejsou dvě samostatné entity, ale jedna.

Co je fyzická aktivita a proč je tak důležitá?

Klasická definice ho zahrnuje jako jakýkoli pohyb těla nezbytný pro každodenní život nebo cvičební program. Tento pojem lze chápat široce – jako profesionální sport, rekreační pohybovou aktivitu, činnost v domácnosti (domácí povinnosti, např. úklid), ale i související s dopravou, tedy stěhování. Z fyziologického hlediska je fyzická aktivita zjednodušeně fyzická námaha, která charakterizuje práci kosterního svalstva spolu s komplexem funkčních změn probíhajících v těle.

Drabik (1996) uvádí, že bez něj nemůže existovat strategie udržování a zlepšování zdraví a v případě dětí ani správného vývoje. Naše těla jsou prostě stvořena k pohybu, takže pravidelná fyzická aktivita je nezbytná pro optimální fungování a vyhýbání se nemocem.

  • Dosavadní výzkum o významu pohybové aktivity v životě a zdraví člověka přinesl mnoho zajímavých poznatků.
  • Věnováním rekreační pohybové aktivity můžeme kompenzovat, tedy kompenzovat nedostatek pohybu, snížit reaktivitu na stres a psychické přetížení, předcházet různým neduhům a nemocem, regenerovat duševní i fyzické síly, formovat postavu a postavu a navíc rozvíjet koníčka. , integrovat společensky nebo svým způsobem aktivní trávení volného času.

Jeho role je mimořádně důležitá v prevenci civilizačních chorob. Uvádí se, že nedostatek pravidelného pohybu způsobuje rozvoj nejméně 20 chronických onemocnění. Nedostatek pohybu nebo jeho nedostatečné množství je považováno za zdroj epidemie obezity, jedné z příčin ischemické choroby srdeční homepage nebo rakoviny. V evropském regionu WHO každý rok jeden milion úmrtí souvisí s nedostatkem fyzické aktivity. Je to čtvrtý rizikový faktor smrti. Člověku tyto zprávy nemohou být lhostejné, a tak stojí za to se blíže podívat na jeho dopad na lidské fungování.

Jak to působí na tělo?

Již v dobách tak vzdálených, jako je antika, byl zaznamenán léčebný účinek fyzické aktivity na lidský organismus. Claudius Galenus, lékař z Říma, který klasifikoval pojmy jako skolióza, lordóza a kyfóza, dokázal, že cvičení má vliv na vývoj těla.

Systematickou fyzickou námahou dochází v těle k adaptačním změnám. Samozřejmě závisí na druhu vykonávané činnosti a také na její intenzitě. Z fyziologického hlediska vede k nejprospěšnějším změnám aerobní cvičení, tedy zjednodušeně aerobní cvičení.

Je to ta, při které jsme schopni mluvit a naše maximální tepová frekvence je na 65-70 procentech její hodnoty. Patří mezi ně: chůze, běh, jízda na kole, kolečkové brusle, bruslení, lyžování, švihadlo a všechna cvičení pro rozvoj konkrétních svalových skupin nebo vzpírání.

Výběr je velký a intenzita mírná. K jakým změnám tedy přesně dochází v našem těle pod jeho vlivem?