Pohybová aktivita pro seniory – doporučení a tipy

Rate this post

Velká část Poláků ví, že cvičení blahodárně působí na zdraví. Ne každý si však uvědomuje, že fyzická aktivita je pro každého bez ohledu na věk.

Bohužel v Polsku frekvence zabírání s věkem klesá, přestože začít s pravidelnou gymnastikou i po 60. roce může přinést zdravotní benefity a zlepšit kondici.

Častou chybou starších lidí je léčba chronických onemocnění jako kategorické kontraindikace fyzické aktivity.

Pohyb se doporučuje všem, i seniorům s chronickým onemocněním, pokud je přizpůsoben individuálním schopnostem. Fyzioterapeut vám může pomoci naplánovat vaši fyzickou aktivitu a cvičení.

Co se z tohoto příspěvku dozvíte?

  • Výhody pohybové aktivity pro seniory
  • Jak se motivovat k pravidelnému cvičení
  • Kolik času věnovat fyzické aktivitě
  • Mírné a intenzivní úsilí, nebo co?
  • Bezpečná fyzická aktivita a cvičení pro seniory

Výhody pohybové aktivity pro seniory

Nejčastějším onemocněním seniorů jsou civilizační choroby jako ateroskleróza, cukrovka nebo osteoporóza. Jejich výskyt je do značné míry závislý na vedoucím životním stylu a zavedení několika změn může snížit riziko rozvoje onemocnění nebo zpomalit jeho progresi.

Co se z tohoto příspěvku dozvíteProto je tak důležité zavést profylaxi pomocí správných návyků, jako je pravidelná fyzická aktivita, zdravá strava a minimalizace stimulantů, jako jsou cigarety nebo alkohol.

Jednoduché změny jako častější procházky nebo konzumace většího množství zeleniny a ovoce přispějí ke zlepšení zdraví a udržení fyzické a duševní kondice až do vysokého věku.

Jak se motivovat k pravidelnému cvičení

Zdravotních přínosů fyzické aktivity si všimneme, jakmile budeme systematické ve svém jednání.

Existují dva jednoduché způsoby, jak si udržet pravidelnost. První je určit dny v týdnu, kdy plánujeme cvičit, druhá je určit, jakou aktivitu v dané dny očekáváme.

Konkrétní plán pomáhá mobilizovat se ke cvičení, což potvrzuje například velká obliba organizovaných skupinových aktivit. Stanovte si homepage plán, např. pondělí s půlhodinovou procházkou, středy cvičením doma s programem Aktivní senior a pátky dnem na kole.

Když začínáte své dobrodružství se sportem v seniorském věku, implementujte změny po malých krůčcích a pamatujte, že jakákoli činnost je lepší, než ji nedělat.