Jak se vyhnout vyčerpání a být psychicky i fyzicky fit?

0
Rate this post

Jsou úspěšní, jsou bohatí, ale také často úplně „vyhoří“. Mluvíme o lidech, kteří jsou označováni jako „workoholici“, protože je pro ně obtížné oddělit svůj profesní a soukromý život. Tuto tendenci lze snadno zaznamenat zejména ve velkých městech nebo korporacích. Nenechte se jí unést!

Nezdravý přístup k fungování není fakt, ale pouze trend, který mnoho lidí přivádí na pokraj vlastních sil, rozpad rodiny a v lepším případě do ordinací psychologů. V nejhorších případech mohou nastat vážné zdravotní problémy. Lidé postižení syndromem vyhoření se přestávají zapojovat do práce, vzdalují se a chybí. Proto stojí za to zpomalit a zamyslet se nad svým životem.

Co ale dělat, aby vám práce nezasahovala do osobního života a zdraví? Co je rovnováha mezi pracovním a soukromým životem?

Abschnitt überspringen

Neberte si práci domů

Lehce se to řekne, ale v praxi to vypadá hůř. Zvláště pokud pracujete z domova. Pokud tedy nemáte pevnou pracovní dobu, zregulujte si ji – i když svou práci máte opravdu rádi. Ideální pracovní doba je cca 8 hodin denně a u intelektuálně náročných profesí o něco méně, cca 6.

Lidská kreativita není z gumy! Navíc osvěžený člověk je produktivnější, dělá méně chyb a je méně náchylný ke konfliktům. Pokud na vás váš nadřízený ukládá tolik povinností, že je nemůžete splnit ve stanoveném čase, měli byste vážně uvažovat o změně zaměstnání.

Ale první věc, kterou byste měli udělat, je promluvit si se svým šéfem. V mnoha dobře fungujících týmech to stačí k tomu, aby homepage přebytečná práce neskončila na vašem stole jen proto, že nemůžete odmítnout. Mnoho lidí se tuto dovednost naučí až po narození miminek, nebo bohužel, když přijde krize.

To bychom ale měli mít všichni na paměti – protože prevence je vždy tím nejlepším řešením.

Vyčerpaná žena u počítače

Naučte se odpočívatKdyž se někdy na chvíli zastavíte, můžete se cítit provinile: “Je toho tolik, co musím udělat, a já tam jen sedím a nic nedělám.” Tyto myšlenky okamžitě odložte (pokud nepatříte k lidem, kteří žijí celý den v práci).

Naučte se užívat si okamžik se sklenkou vína, v křesle u krbu, opalováním na terase nebo procházkou u řeky či v lese. Tyto vzácné chvíle nicnedělání lze využít i k meditaci, která má neocenitelný blahodárný vliv na naše celkové zdraví. Pamatujte, že fyzická zdatnost a psychická pohoda jdou ruku v ruce.