K čemu je tato aktualizace?

0
Rate this post

Nové pokyny navazují na doporučení z roku 2010. V globálních doporučeních se poprvé objevily speciální pokyny pro těhotné a ženy po porodu. Existují také další doporučení pro osoby se zdravotním postižením a chronickými nemocemi. Za posledních 10 let došlo k výraznému nárůstu údajů podporujících zdravotní přínosy fyzické aktivity. Aktivita se měří z hlediska typu, množství a trvání. V průběhu let byl prokázán i vliv pohybové aktivity na průběh těhotenství a kvalitu života osob s chronickým onemocněním či handicapem. Zpráva WHO podporuje vývoj a šíření pokynů pro fyzickou aktivitu. Doporučení se liší podle věku, zdraví a kondice.

Doporučení WHO pro děti a dospívající

Doporučuje se, aby se děti a dospívající věnovali v průměru 60 minut (denně) středně až vysoce intenzivní fyzické aktivitě. Většinou aerobní, 7 dní v týdnu. Cvičení s vysokou intenzitou, stejně jako posilování svalů a kostí, by se mělo provádět alespoň 3 dny v týdnu.

Dospělí by měli děti povzbuzovat k pohybu. Tato věková skupina by se měla účastnit pohybových aktivit, které jsou zábavné a homepage rozmanité. Vyberte si aktivitu odpovídající vašemu věku a dovednostem. Doporučuje se, aby děti organizovaly hry / aktivity zahrnující svaly. Může to být například jízda na kole, bruslení, plavání, skákání přes švihadlo.

Klíčové body užitečné při výběru pohybové aktivity pro děti

Děti by měly začít s malou fyzickou aktivitou. Postupně zvyšujte frekvenci, intenzitu a délku cvičení.

Je prokázáno, že sedavý způsob života má negativní dopad na studijní výsledky. Děti, které nevykonávaly žádnou fyzickou aktivitu, byly častěji obézní, ve špatném stavu a měly kratší dobu spánku.

Děti a mladiství by měli omezit množství času, které tráví sezením, zejména s elektronickými zařízeními.

Děti a mladiství by měli být motivováni ke společné pohybové aktivitě. Dospělí mohou svým příkladem ovlivnit chování dětí a dospívajících. Jakýkoli druh aktivace je mnohem lepší volbou než hrát si s elektronickým zařízením.